Rondje Zwolle

Zwolle is een Hanzestad, op een uurtje rijden vanaf het park, waar veel te zien is. Ideaal dus voor een dagje uit. Neemt u de fietsen mee, dan kunt u het Rondje Zwolle fietsen, maar er is ook een wandelroute. Die laatste is uiteraard beperkter. Op deze pagina geven we u een kort overzicht van wat u onder meer kunt bekijken.

Rondje Zwolle

Alle hieronder beschreven bezienswaardigheden maken deel uit van het ‘Rondje Zwolle’ op de fiets. Een kaart kunt u afhalen bij de receptie, maar er zijn ook apps voor android en iphone beschikbaar.

Park ‘Het Engelse Werk

Het Engelse Werk is van oorsprong een vestingwerk, dat rond 1670 door Menno van Coehoorn werd aangelegd en werd toen ‘Het Nieuwe Werk’ genoemd. Toen het in 1809 zijn defensieve functie verloor werd het door koning Lodewijk Napoleon aan Zwolle geschonken. De stad heeft het toen naar een ontwerp van Hendrik van Lunteren in romantische Engelse landschapsstijl ingericht.

Natuurgebied Oldeneel

De verschillende wetenswaardigheden over natuurgebied Oldeneel staan op de informatieborden langs het Beekmanpad. De diepe en vrij grote doorbraakkolken herinneren aan de enorme dijkdoorbraak van 1573.

’t Kleine Veer

Aan het einde van het Kleine Veerpad bevindt zich ’t Kleine Veer, een historische vaarverbinding tussen Zwolle en Hattem. Dit veer is met recht historisch te noemen. Het vaart al sinds de beide steden in de middeleeuwen stadsrechten kregen. Tijdens de zomermaanden kun je met de veerpont overvaren als de vlag in top hangt.

IJsselcentrale of Centrale HarculoIJsselcentrale

De IJsselcentrale, ook wel Centrale Harculo genoemd, is een ietwat plompe verschijning te midden van de natuur. Vroeger stond de centrale in de stad, maar na de Tweede Wereldoorlog is zij hier naar toe verplaatst. De centrale voorzag sinds 1914 Zwolle en omgeving van stroom.

Zandhove

Zandhove is van oudsher een landgoed, bekend sinds 1675. De tot de verbeelding sprekende geschiedenis gaat terug tot de 17e eeuw. Het was een vochtig gebied, wat regelmatig overstroomd is geweest. Een deel van het zand wat bij die overstromingen is afgezet, is opgestoven tot duinen.

Monumentboerderij ‘De Oude Mars

Deze boerderij uit 1938 ligt aan de rand van het gebied ‘De Oude Mars’ en is bijzonder vanwege zijn in Overijssel niet voorkomende architectuur. Het is een karakteristieke Limburgse hoeve van een gesloten type.

De Wijthmenerplas

Dit is een belangrijk recreatiegebied van Zwolle. Deze voormalige zandwinplas trekt ’s zomers duizenden bezoekers. U kunt hier zwemmen, diverse watersporten beoefenen, of gewoon even lekker genieten van de zon. Op de bruggetjes en de beboste oevers kunnen vissers hun hart ophalen.

Landgoed De Helmhorst

Dit is een van de weinige landgoederen rond Zwolle die nog in particulier bezit zijn. Het dateert uit de 18e eeuw en is vernoemd naar de familie van der Helm, die er van 1797 tot 1807 woonde.

Begraafplaatsen Bergklooster en Kranenburg

Op begraafplaats Bergklooster staat de gedenksteen van Thomas a Kempis, bekend van de Moderne Devotie en zijn bestseller “Imitione Christi”. Voormalig landgoed De Kranenburg is sinds 1933 als begraafplaats in gebruik en ontworpen door de bekende tuinarchitect Copijn.

De Agnietenberg

De Agnietenberg is met een hoogte van 12,3 meter boven NAP het één na hoogste punt van Zwolle. Het is een stuifduin langs de uiterwaarden van de Vecht, die bekend staan om hun bloeiende zeldzame kievitsbloemen, zijn vanaf het fietspad te bewonderen.

Het Haersterveer

Dit veer ligt vlakbij de Agnietenberg en is het laatste met de hand getrokken veerpontje van Nederland voor fietsers en wandelaars. Het is van april tot en met september dagelijks te gebruiken tussen 10 en 19 uur, wordt bedient door 6 vrijwilligers en kost een kleine bijdrage. Geheel in stijl hangt er aan de Zwolse kant een grote bel waarmee u de pontbaas kunt laten weten dat u over wilt steken.

KievitsbloemBuitenlanden Langenholte

Het beheer van het natuurreservaat is afgestemd op het behouden van de zeldzame kievitsbloem. Het gebied wordt niet bemest en pas laat in het seizoen gemaaid. In de winter overstroomt het gebied, noodzakelijk voor de verspreiding van de kievitsbloem. Verder leven hier de kwartelkoning, watervogels, amfibieën en veel andere diersoorten. Dit gebied is vanwege zijn kwetsbaarheid niet toegankelijk voor het publiek.

Het Westerveldse bos

Vroeger landbouwgebied en stortplaats, nu bos. Het Westerveldse bos is een relatief klein fiets- en wandelgebied en pas in de jaren 80 van de vorige eeuw aangelegd. Het bos ontleent zijn naam de havezate Westerveld, die aan het Zwarte Water stond.

Wijkboerderij ‘Klooienberg

Een oude, prachtig aan het Zwarte Water gelegen boerderij. De weilanden liggen gedeeltelijk in de uiterwaarden.

Milligerplas

De plas is door zandwinning ontstaan. De zandwinning was bestemd voor de nieuwbouwwijk Stadshagen. Hier kunt u aan de zuidkant zwemmen en ligt een strand. Aan de noordkant ligt een natuurgebied.

Nevengeul

Dit is de eerste nieuw aangelegde meestromende nevengeul in Nederland. Hij werd in 2003 voltooid en is één van de maatregelen om het waterpeil in de rivier beter te beheersen om de steden Zwolle en Kampen tegen te hoog water te beschermen.

Vreugderijkerwaard

De Vreugderijkerwaard is een uiterwaard langs de IJssel en een mooi voorbeeld van het Nederlandse rivierenlandschap. In de verte kunt u het kerktorentje van Zalk zien, en vanuit de vogelkijkhut kunt u de vele vogels in het gebied goed bekijken.  Dit natuurgebied is niet vrij toegankelijk, maar u kunt mee op excursies met de boswachters van Natuurmonumenten.

Katerveersluizen

Deze sluizen liggen bij de monding van de Willemsvaart in de IJssel. De eerste werd in 1819 opgeleverd, maar deze werd al snel te klein. De vaart werd dieper en breder gemaakt om de toenemende drukte aan te kunnen, en tevens werd een tweede sluis aangelegd. In 1964 werd het Zwolle-IJsselkanaal geopend, en is de functie van de sluizen als toegang voor de scheepvaart naar Zwolle verloren gegaan.

IJsselbrug ZwolleOude IJsselbrug

Deze, in 1930 gebouwde, brug werd in de Tweede Wereldoorlog drie keer verwoest. In 1940 om de Duitse opmars te vertragen, waarna de brug provisorisch werd herbouwd en weer gebombardeerd. In 1943 werd de brug weer opengesteld voor het verkeer, en in 1945 verwoestten de terugtrekkende Duitsers haar. Daarna was zij pas in 1947 weer klaar voor gebruik. Deze brug is ook bekend onder de naam Katerveerbrug.

Nieuwe IJsselbrug

Deze door architect Quist Winterman ontworpen brug werd in 2012 gerealiseerd als onderdeel van de bouw van de Hanzelijn. De brug ligt 9 meter boven het water, waardoor er geen bewegend deel nodig is. Over deze brug lopen twee sporen en een fietspad.

Een aantal interessante bezienswaardigheden die niet direct langs de route liggen:

Peperbus

De 75 meter hoge toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en al sinds de 14e eeuw een echte blikvanger. De bijnaam heeft zij gekregen door de vorm van de kap. U kunt deze toren vinden aan de Ossenmarkt, en beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Deze toren is bijna vanaf de hele fietsroute zichtbaar.

Sassenpoort

Dit is één van de drie overgebleven poorten van de stadsmuur die in de 14e en 15e eeuw rond Zwolle werd aangelegd. Oorspronkelijk waren er 23 torens en 8 stadspoorten in de muur. De Sassenpoort is de enige die in zijn geheel bewaard is gebleven.

Grote Kerk

Deze kerk is ook bekend onder de naam St. Michaëlskerk en heeft een rijke cultuurhistorische geschiedenis en wordt gekenmerkt door een gotische architectuur. De in de kerk aanwezige monumenten maken de kerk tot het belangrijkste gebouw van Zwolle. Het gebouw “De Hoofdwacht” was de hoofdzetel van zowel de militaire- als de burgerwacht van de stad Zwolle. De aartsengel Michaël, waar een beeld, gemaakt door Herman Lamers, van staat op het plein voor de Hoofdwacht, is de beschermheilige van Zwolle.

Print Friendly, PDF & Email

Activiteiten

Kerst

24 december 2018 – 26 december 2018

Contact

Resort De Achterhoek - chalet 135
Ploegdijk 2
7241 SC Lochem
Tel: 0880708090 (optie 1)
Email: info@vakantiehuisje-achterhoek.com